Het omstreden geldwissel- en transactiekantoor Suri-Change, met vestigingen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam, erkent tegenover Nieuwsuur dat het in de afgelopen jaren honderden ongebruikelijke betalingen te laat heeft gemeld bij de overheid. Die meldingen zijn wettelijk verplicht.
De advocaat van Suri-Change, Ayse Çimen, zegt dat het bedrijf bereid is om te schikken en heeft daarvoor een voorstel gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM). "Suri-Change vindt het ontzettend vervelend dat er fouten zijn aangetroffen, maar benadrukt dat er geen opzet in het spel is geweest", aldus Çimen. Ze ontkent dat er meldingen bewust niet zijn doorgegeven.
Het OM denkt daar anders over. Bovendien is het jarenlang niet of onvolledig melden van ongebruikelijke transacties van boven de 2000 euro slechts één van de aanklachten tegen Suri-Change die het OM in maart bekendmaakte. Vijf personen, onder wie de eigenaar uit Rhoon en zijn vier jaar jongere broer uit Barendrecht, werden toen aangehouden. Justitie verdenkt ze - net als het bedrijf - van ondergronds bankieren en het op grote schaal witwassen van drugsgeld via woningen. Er werd door het OM ook beslag gelegd op 42 panden (aantal in centrum van Rotterdam) met een totale waarde van boven de 25 miljoen euro.
Na de arrestaties gingen eerder dit jaar bij verschillende vestigingen van Suri-Change in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag explosieven af. De betrokken burgemeesters sloten daarna alle panden van het bedrijf. Wie er achter de aanslagen zit, is nog onduidelijk.
Suri-Change hoopt dat door een schikking met justitie de vestigingen snel weer open kunnen. Advocaat Çimen wijst er namens de eigenaar van het bedrijf op dat het OM eerder in zaken van grote banken, die ongebruikelijke transacties niet op tijd hadden gemeld, ook tot een schikking kwam.
Het OM laat aan Nieuwsuur weten dat het onderzoek nog loopt en dat het pas over vervolging of een schikking besluit als het onderzoek klaar is. Waarschijnlijk is dat pas eind dit jaar. Ook zegt het OM dat de verdenkingen ruimer zijn dan alleen die van een financieel delict.
Door: NOS